17.06.2020
Dzień dobry !
Dziś nietypowo-bo naleśnikowo ! Będzie pysznie i pięknie !
Dziś zrobimy naleśniki. Czy jest ktoś, kto nie lubi!? Nie widzę !
Można robić z "ostrym" nadzieniem, można "na słodko"i my na takich się skupimy. Z serem, z lodami, z dżemem, bitą śmietaną, zwykłe lub kakaowe, z czekoladową polewą i oczywiście z masą owoców ! ZACZYNAMY !
Oczywiście naleśniki przygotuj razem z mamą !
Teraz czas na nadzienie według uznania.
NAJWAŻNIEJSZE !
udekoruj ułożone na talerzach naleśniki owocami, polewą, cukrem pudrem, bitą śmietaną. Czym tylko chcesz. To ma być piękna, niezwykle apetyczna kompozycja !
I GOTOWE. TERAZ SMACZNEGO !
Dziś nietypowo-bo naleśnikowo ! Będzie pysznie i pięknie !
Dziś zrobimy naleśniki. Czy jest ktoś, kto nie lubi!? Nie widzę !
Można robić z "ostrym" nadzieniem, można "na słodko"i my na takich się skupimy. Z serem, z lodami, z dżemem, bitą śmietaną, zwykłe lub kakaowe, z czekoladową polewą i oczywiście z masą owoców ! ZACZYNAMY !
Oczywiście naleśniki przygotuj razem z mamą !
Składniki
10 sztuk, po 108 kcal
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
Przygotowanie
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Wskazówki
Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru.
NAJWAŻNIEJSZE !
udekoruj ułożone na talerzach naleśniki owocami, polewą, cukrem pudrem, bitą śmietaną. Czym tylko chcesz. To ma być piękna, niezwykle apetyczna kompozycja !
I GOTOWE. TERAZ SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz